SDEN-niveau 3

Wijnbrevet

00
Dagen
00
Uren
00
Min
00
Sec

Voor 525,-

incl. BTW

Tijdens deze cursus van 8 avonden leer je wijn goed te omschrijven met behulp van een degelijke theoretische onderbouwing.

Voor wie is deze wijncursus?

Deze cursus is geschikt voor de gevorderde wijnliefhebber. De cursus is zeer geliefd bij medewerkers in de slijterij en wijnspeciaalzaak, en bij horecamedewerkers die wijnadvies geven aan gasten op de werkvloer. Hiervoor is kennis nodig van specifieke wijnstijlen. Maar ook voor jou als particuliere wijnliefhebber is de cursus bijzonder geschikt om je wijnkennis te verbreden. Bij SDEN3 gaan we op alle fronten wat meer de diepte in vergeleken met SDEN2, maar dit is dan ook de vooropleiding voor de vinologenopleiding.

Registervinoloog Iwan Wiering

De lessen worden gegeven door registervinoloog van de Wijnacademie en musicus Iwan Wiering. Iwan heeft een zeer ruime ervaring als docent en verzorgt duidelijke lessen op een prettige manier.

Wat leer je

Op zeer goed niveau leren proeven aan de hand van zo'n 60 wijnen.
Leren om alle wijnen nauwkeurig en professioneel te omschrijven op het proefformulier en aan de hand van het ‘aromawiel’.
Werkzaamheden in de wijngaard, viticultuur, klimaat, bodem, ligging, expositie.
Werkzaamheden in de kelder, vinificatie.
Alle belangrijke wijnlanden en -streken uit de Oude en Nieuwe Wereld, en welke druiven en soorten wijn we daar vinden.
Verbreding en verdieping van de kennis over druivenrassen.
Herkennen van kwaliteits- en smaakverschillen in wijn.
Wijn-spijs matchen.
Oefenen met het examenonderdeel blindproeven, waarbij je je opgedane kennis direct in de praktijk leert toepassen.
Lezen etiket, wijnwetgeving, classificaties.

Inclusief

Aromawiel, proefformulieren, hand-outs, gebruik glaswerk, spittoons, crackers, mooie wijnen van goede kwaliteit. Het cursusboek: “Ik weet veel van Wijn” is niet bij de prijs inbegrepen en kan worden besteld voor € 45,00 via de website van wijn.nl .

Lesboek

We gebruiken het boek ‘Ik weet veel van wijn”, dat niet bij het lesgeld inbegrepen is. Het boek kost € 45,00 en is te bestellen op: SDEN wijnboeken | Wijn.nl . Veel ervaring opdoen met wijnproeven is aan te bevelen. Het bijwonen van proeverijen of het vormen van een eigen ‘proefgroep’ zorgt voor extra ervaring en sluit aan bij de lesstof.

Examen

Na afloop van de cursus kun je het landelijk erkende examen SDEN3 doen, maar dit is niet verplicht en niet inbegrepen. Het examen SDEN 3, ook wel het Wijnbrevet genoemd, is bedoeld voor medewerkers in de detail- of groothandel en horeca waarvoor uitgebreide kennis van wijn voor hun werk noodzakelijk is. De particuliere wijnliefhebber vult met dit examen de kennis aan. Houd wel rekening met de nodige thuisstudie om het examen te kunnen halen. Het examen kost € 120,00 en dit kan op verschillende locaties. Dit zijn 60 meerkeuzevragen (54 theorie en 6 wijnen) die je binnen 75 minuten moet beantwoorden. Om te slagen moet je er minimaal 36 goed hebben (60%), let op: van de 6 wijnen moet je er minimaal 2 goed beantwoorden. Aanmelden kan hier: Examens SDEN 3 – Wijnacademie of: Agenda – Stichting Dranken Examens en Normering (sden.nl) .

Het Wijnbrevet geeft toegang tot het vervolgtraject SDEN4 (Vinoloog van de Wijnacademie), waarvoor een diploma SDEN3 vereist is. Als vervolg op SDEN3 zou je ook de workshop-serie “leren proeven in 4 avonden” kunnen volgen.

00
Dagen
00
Uren
00
Min
00
Sec

Voor 525,-

incl. BTW

Wat krijg je?

Zo'n 60 wijnen op goed niveau.
8 lessen van 2,5 tot 3 uur.
Materiaal: aromawiel, proefformulieren, hand-outs, gebruik glaswerk, spittoons, crackers, mooie wijnen van goede kwaliteit.

Meld je aan voor de cursus

Vragen over SDEN-niveau 3

Wijnbrevet