Vinoloog Iwan Wiering

Iwan Wiering, musicus, Registervinoloog (RV) van de Wijnacademie en WSET3 certified, heeft bijna 30 jaar ervaring als docent. In 1999 behaalde Iwan zijn conservatoriumdiploma docent muziek. In 2021 behaalde hij op één dag en in één keer alle 4 de examens van de vinologenopleiding. Deze bijzondere prestatie resulteerde in een interview in “Vini’, het magazine van de Wijnacademie, waarna het balletje (of misschien beter: de kurk) begon te rollen. In september 2023 is Iwan gestart aan de befaamde opleiding WSET4, de Diploma Course (inmiddels modules D1 en D2 behaald).

Iwan verzorgt de cursussen en workshops bij WijnLerenDrinken en is daarnaast werkzaam als wijndocent voor The Wine & Food Academy.

Iwan is ook beschikbaar om bij evenementen over wijn te vertellen; zo was hij onder andere aanwezig bij het Wacky Wine Festival (Gastrovino), Fish Festival (Van Der Valk Hotels) en 100 Chefs (Gault & Millau).

Als wijndocent verzorgt Iwan wijncursussen SDEN 1,2,3, alsmede lessen om het wijnproeven beter onder de knie te krijgen en workshops over allerhande wijnthema’s (landen, wijngebieden, druivenrassen, bubbels, Port, Oude Wereld versus Nieuwe Wereld etc.). Zowel voor particulieren als de zakelijke markt.  Gezellig en leerzaam gaan hierbij hand in hand.

Heb je zelf een groep geïnteresseerde wijnliefhebbers (vrienden, familie, collega’s, kookclub, buren, proefgroep…..), informeer dan gerust naar de mogelijkheden: Iwan verzorgt programma’s naar wens op locatie. De mogelijkheden zijn in principe oneindig.

WijnLerenDrinken verzorgt in-company maatwerk-cursussen en personeelstrainingen voor retail en horeca, aangepast aan het niveau van de medewerkers. Desgewenst gebruiken we daarbij wijnen uit je eigen assortiment. Vooraf bespreken we leerdoelen of invulling van de bijeenkomst(en).

Zoek je met je proefgroep extra hulp voor theorie of voor (examengericht) proeven: overleg voor de mogelijkheden voor begeleiding op maat.

Ter aanvulling op de lessen ontwikkelt Iwan zelf naslagwerken en readers. Zie hiervoor het kopje ‘samenvattingen’.

Behaalde diploma’s:
2018: SDEN2 “Wijnoorkonde”
2019: SDEN3 “Wijnbrevet”
2020: WSET3 “Advanced International Award in Wines”
2021: SDEN4 “Vinoloog van de Wijnacademie”
2024: Advanced course of Jerez-Xéres-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda DO
2024: School of Port “The Masters”