‘Professioneel leren proeven’ in 4 avonden
"Iedereen kan proeven, maar het vermogen om dat wat je waarneemt onder woorden te brengen, maakt je tot een goede proever."
Hierbij geldt: oefening baart kunst. Daarbij gaat het niet om de grootte van je woordenschat, maar juist om de ervaring in het bewust proeven en praten over geur en smaak. Het uitwisselen van ervaringen beïnvloedt de hersenwerking dusdanig dat je beter gaat proeven.
We gaan tijdens deze cursus van 4 avonden veel proeven, bij elkaar ruim 35 wijnen. Door het maken en samen bespreken van proefnotities van alle wijnen, bouw je snel een referentiekader op. De bedoeling daarbij is dat je de volgende keer dat je in de winkel voor het wijnschap staat, een gefundeerde keuze kunt maken, en met de fles in de hand beter weet wat voor een wijn je kunt verwachten. En dat je als verkoper of horecamedewerker een beter gefundeerd advies kunt geven. Voor iedere cursus worden andere wijnen geselecteerd, dus meerdere keren de cursus volgen is zeker een optie.
Verder gebruiken we geen cursusboek en doe je geen examen. Wel heb ik een uitgebreide reader geschreven als leidraad en naslagwerk. Je blijft natuurlijk thuis veel proeven, maar dat vind je vást geen straf.
Na deze 4 avonden zou je verder kunnen gaan met SDEN2 of SDEN3.